tisdag 28 augusti 2012

Lax- och spenatpaj

En mycket god lax- och spenatpaj! © Hummus och Pannkaka Foto: Robert Almqvist

Åh så gott med laxpaj! Denna pajen gjorde succé bland både vuxna och barn på kräftkalaset.

Börja med att lägga in 4 bitar styckfryst lax i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader. Salta och peppra de frysta bitarna innan. Under tiden gör du pajbotten.

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk salt 
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten
Blanda ingredienserna för hand eller i matberedare och tryck ut i en smörad pajform. Jag gjorde dubbel sats eftersom jag använde denna pajbotten till nästa paj också. Ingen förgräddning behövs tycker jag.

  • laxbitar, se ovan
  • färsk bladspenat, en påse eller ca 300 g
  • 0,5 - 1 dl hackad dill
  • rivet skal från en citron
  • 2 dl riven cheddar

Äggstanning:

  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • salt och peppar

Fräs bladspenaten i lite smör tillsammans med salt och peppar. 
Fördela laxbitarna, spenaten, osten, dillen och det rivna citronskalet på pajdegen 
och häll över äggstanningen. 
Grädda i ugnen på cirka 200 grader i 30 minuter eller tills pajen fått en fin färg och äggstanningen stannat.

Kräftkalas med tre pajer

De vackra kräftorna lyser upp bordet! © Hummus och Pannkaka

Pärlor! © Hummus och Pannkaka

Tre pajer på gång! © Hummus och Pannkaka

Lite pynt skadar inte! © Hummus och Pannkaka

Mmm! © Hummus och Pannkaka

Perfekt med paj till kräftorna! © Hummus och Pannkaka

De mysiga gästerna! © Hummus och Pannkaka

Augusti är en härligt tid för kräftkalas. Här kommer snart recept på vårat. Tre goda pajer, Annikas härliga hembakade bröd och så kräftorna så klart!

torsdag 23 augusti 2012

Fruktsallad med exotisk yogurtsås

Svarta sesamfrön är kul i salladen! ©Hummus och Pannkaka

Äntligen efterrätt! ©Hummus och Pannkaka

Den härligt krämiga yogurtsåsen! ©Hummus och Pannkaka

En fruktsallad i all enkelhet kan vara ack så gott!

Ingredienser:


  • färsk ananas
  • honungsmelon
  • nektariner
  • svarta sesamfrön


Yogurtsåsen:


  • 5 dl turkisk yogurt
  • 0,5 - 1 dl florsocker beroende på hur sötsugen man är...
  • 1 dl kokosflingor
  • rivet skal från en citron


Skär frukten i bitar. Blanda den i en skål och strö i svarta sesamfrön. Blanda ingredienserna till såsen och alla kommer att bli nöjda. Lycka till!

Quinoasallad med bönor

Quinoasallad med bönor. ©Hummus och Pannkaka

 

Quinoa är en liten rolig ört som härstammar från Sydamerika. Fröna kan vara både röda, vita och svarta och är rika på mineraler, bra proteiner och omättade fetter. Perfekta till sallader tycker vi på Hummus och Pannkaka.

Ingredienser:

  • 5 dl kokt quinoa, gärna den trefärgade eller som här den svarta
  • 1 rödlök
  • eventuellt en klyfta vitlök
  • 1-2 tomater eller 10 små körsbärstomater
  • 1 pkt blandade kokta bönor
  • en näve sallad - här tog vi bladen från rödbetorna
  • hackad basilika
  • lite citronsaft 
  • olivolja
  • salt och peppar

Skölj och koka quinoan enligt anvisning på paketet. Skär rödlök och tomater i skivor. Hacka basilikan och salladen. Blanda allt med den kokta quinoan och bönorna. Blanda ihop olivolja, citronsaft, pressad vitlök, salt och peppar. Häll dressingen över salladen och dekorera med pumpakärnor och basilika.


Zucchini- och morotsbiffar

Krispiga morotsbiffar! ©Hummus och Pannkaka

Serap gjorde riktigt goda vegetariska biffar till vår trädgårdsbuffet. Hon passade på att göra både morotsbiffar som här på bilden och även zucchinibiffar. Båda sorterna blev väldigt uppskattade!
Här kommer receptet.

Ingredienser:

  • 2 stora zucchini eller 4-6 morötter
  • 1liten bunt persilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 liten röd paprika till zucchinibiffarna
  • liten bunt färsk lök
  • 2 ägg
  • cirka 1 dl vetemjöl
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl olja till fritering


Skala och riv zucchinin alternativt morötterna i rivjärn. Pressa ur vätskan ur zucchinin ordentligt. Finhacka sedan alla grönsaker, blanda med ägg, mjöl och ströbröd till en fin och mjuk konsistens.
Ta sedan med en matsked av blandningen och fritera i en stekpanna tills biffarna har fått en gyllenbrun färg.

Foule Mudammas

Favabönor och tahini är lika med protein! ©Hummus och Pannkaka

Foule moudammas är ett gott tillbehör på buffébordet.
  • 1 burk favabönor
  • 2 msk tahini, sesampasta
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk citronsaft
  • lite spiskummin

Blanda ingredienserna och garnera med  tomat och finhackad persilja. 
Ringla över lite olivolja.

Ljumna rödbetor med fetaost

En enkel delikatess. © Hummus och Pannkaka

Vår gröna buffé fortsätter med denna enkla och goda rätt. 
Ingredienser:

  • 6-7 rödbetor
  • salladsblad 
  • fetaost
  • sesamfrön
  • olivolja
Koka rödbetorna lagom mjuka och kläm av skalet när de svalnat något. Klä en skål med salladsblad och lägg i klyftade rödbetor, fetaost och sesamfrön. Ringla över olivolja.

tisdag 21 augusti 2012

Aubergine med Feta

Bara gör dom! Enkla att göra och väldigt goda! © Hummus och Pannkaka

Auberginer är så ljuvligt gott tycker vi på Hummus och Pannkaka. Här är ett sätt att tillaga dem på.

Ingredienser:

  • 2 auberginer
  • 8-10 soltorkade tomater
  • 1 msk hackad basilika
  • 200 g fetaost
  • 1 dl olivolja till pensling 
Skiva auberginerna i tunna skivor på längden. Lägg skivorna på ett bakplåtspapper eller en ren kökshandduk. Salta rejält och låt stå 20 minuter så att de vätskar av sig. Skölj sedan av saltet och torka skivorna torra. Pensla dem sedan med olivolja och stek dem på bägge sidor tills de får lite färg. Låt dem svalna lite och fyll dem sedan med blandningen av fetaost, de hackade soltorkade tomaterna och basilikan. Vår smakpanel gjorde vågen till denna rätt kan vi avslöja.

Fattoush

Friterat libabröd hör till den här libanesiska salladen ©Hummus och Pannkaka


Ingredienser:

  • valfri sallad
  • 1 bunt färsk lök
  • 1 gurka
  • 1 paprika, röd eller grön 
  • 1 liten bunt färsk mynta
  • några rädisor
  • 2 stora tomater
  • 1 citron
  • salt
  • svartpeppar
  • paprikapulver
  • 1 dl olivolja
  • 2 viltlöksklyftor

Friterat libabröd:
  • 1-2 st libabröd
  • 2 dl olja till fritering

Skölj och skär alla grönsaker och lägg i en skål. Blanda olivolja, salt, peppar, paprikapulver och saften av citronen och häll över salladen.
Dela libabrödet i lagom stora bitar och fritera i het olja. Garnera salladen med dessa.

Grön trädgårdsfest!

Bordet står dukat! ©Hummus och Pannkaka


Så här började det! ©Hummus och Pannkaka

Oregano och dill. ©Hummus och Pannkaka

Spännande! ©Hummus och Pannkaka

Recept kommer snart! ©Hummus och Pannkaka

Fru Pynt har varit i farten! ©Hummus och Pannkaka

Mmm, det här har vi gjort bra! ©Hummus och Pannkaka

Favoritcidern. ©Hummus och Pannkaka

Efter alla grönsaker kommer det väl ändå något mera glassigt? ©Hummus och Pannkaka

Det är inte helt fel att vara provsmakare. ©Hummus och Pannkaka

Det gula lyser upp så vackert! ©Hummus och Pannkaka

Rödbetor nu igen? Ja! Vi älskar faktiskt rödbetor. ©Hummus och Pannkaka

Det är mysigt med ljus när det börjar skymma. ©Hummus och Pannkaka

Gott slut! ©Hummus och Pannkaka

 

Nu är det härligt att passa på att fixa en grön trädgårdsfest medan vi fortfarande har några fina sommarkvällar. Det gjorde vi och snart kommer våra gröna recept från en underbar augustikväll.

lördag 18 augusti 2012

Pimpa gröten!

Gröt är gott! ©Hummus och Pannkaka

Havregrynsgröt med stil är vår melodi! En del tycker att gröt är tråkigt och klimpigt. Vi tycker att gröt är gott och enkelt att variera.

Koka havregrynsgröt enligt anvisning på paketet. Gör den gärna aningen lösare, för det är godare med mjuk gröt. Häll ner lite kokosflingor som smaksättning. Toppa gröten med solrosfrön, pumpakärnor, valnötter och bär. En härlig frukost som dessutom är nyttig! Variationerna med gröt är oändliga. Prova med olika grötflingor och olika smaksättningar så hittar du det du själv gillar. Haka på gröttrenden hemma nu! Eller gå och käka gröt i New York, Skottland eller Köpenhamn: Gröt tar plats på krogmenyer

fredag 10 augusti 2012

Vegetarisk kvällsbuffet med tre ostar

Tomater, avokado och mozzarella. Underbart! ©Hummus och Pannkaka

Knapriga rädisor. ©Hummus och Pannkaka

Smörstekta gula kantareller. Mums! ©Hummus och Pannkaka

Grillade grönsaker med haloumi. ©Hummus och Pannkaka

Fänkål med parmesan. ©Hummus och Pannkaka

Ruccolabädd med haloumi, aubergine och squash. ©Hummus och Pannaka

Vegetarisk kvällsbuffet med familjen eller vännerna


Häromkvällen njöt vi av dessa goda rätter. Enkel mat som går snabbt att göra och är underbart gott!

Ingredienser: 
  • 2 avokado
  • färsk basilika
  • 2 auberginer
  • 2 squash eller zucchini
  • ruccolasallad
  • 1 fänkål
  • 2-3 röda paprikor
  • gula kantareller
  • en knippe rädisor
  • coctailtomater
  • 1-2 haloumi
  • 1 -2 mozzarella
  • 1 bit parmesan
  • valnötter
  • olivolja
  • flingsalt 
  • peppar

Mozzarellatallrik

Skär två avokado och tomater och lägg på en tallrik. Toppa med skivad mozzarella och ringla över olivolja. Här är det gott med färsk basilika till. Vi fick ta en kvist timjan som garnering eftersom vi glömde köpa basilikan!

Smörstekta gula kantareller

Stek de ljuvliga kantarellerna i smör och salta och peppra. Lägg upp på ett fat.

Grillade grönsaker med haloumi

Dela auberginerna på längden till två halvor. Lägg dem på en tallrik eller ett papper. Salta. Låt ligga i 20-30 minuter. Detta är bra att börja med först av allt! När auberginerna fått vätska av sig så skölj snabbt av saltet och skiva dem ganska tunt. Skiva sedan squashen och den röda paprikan. Lägg allt på en plåt och häll över olivolja och salta med flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen. Ugnen skall vara på ca 200 grader och grönsakerna behöver få vara i ugnen cirka 20-25 minuter. Vi kör med varmluftsugn och då går det lite snabbare. När grönsakerna nästan är färdiga så lägg in skivad haloumi så att den också får lite färg. Lägg över allt på ett fint fat och ställ fram! Ringla över lite mer olivolja. Här har vi serverat lite av alla grönsaker på ett fat samt lagt upp aubergine, squash och haloumi på en bädd av ruccola. Strö över lite hackade valnötter.

Grillad fänkål med parmesan

Skiva fänkålen tunt och koka den mjuk i lättsaltat vatten några minuter. Lägg den på ett ugnssäkert fat och toppa med skivad parmesan och lite flingsalt och olivolja. Ställ in i ugnen på 200 grader och låt parmesanen få lite färg. Klart!



onsdag 1 augusti 2012

Mangosallad med valnötter

En orange efterrätt! ©Hummus och Pannkaka

En god fruktsallad är en uppfriskande avslutning på måltiden. 

  • två mango
  • en blodgrapefrukt
  • två nektariner
  • hackade valnötter
Skär frukterna i bitar och strö över hackade valnötter. Servera med en klick vaniljglass eller som den är!